Doordat er geen gemeenteraad meer plaatsvond tussen de coördinatievergadering en datum evenementen, werden onderstaande beslissingen genomen via burgemeestersbesluit:
Art. 1. - De Raad neemt kennis van de besluiten van de burgemeester van 25 juli, 31 augustus en 2 september 2023.
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 41;
Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, meer bepaald artikelen 119, 119bis, 133e.v. 134 en 135, §2;
Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
Gelet op de bepalingen van het algemene politiereglement van de Politiezone Arro Ieper zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van Moorslede d.d. 25 november 2021;
Gelet op het feit dat aan het algemene politiereglement aanvullende en specifieke politiereglementen kunnen worden gekoppeld;
Overwegende dat inbreuken tegen de bepalingen van aanvullende gemeentelijke reglementen bestraft kunnen worden met een gemeentelijke administratieve sanctie;
Overwegende dat de gemeente instaat voor het handhaven van de openbare rust, veiligheid, gezondheid en alle maatregelen kan nemen tegen het verstoren van de openbare orde (met inbegrip van overlast), inclusief het nemen van politiemaatregelen;
Overwegende dat de gemeente zich bewust is van de noodzaak van een goed georganiseerd bestuur, hetgeen onder andere betekent dat de gemeente over de nodige reglementen en verordeningen beschikt, waarbij de naleving wordt gehandhaafd;
Overwegende dat het nodig is om de risico’s die de inplanting en de exploitatie van clubhuizen van motorclubs met zich kunnen meebrengen (o.a. het aan- en afrijden van lawaaierige voertuigen, ’s nachts en overdag, wildparkeren, geluidsoverlast, enz.) te controleren ter vrijwaring van de openbare rust en veiligheid;
Overwegende dat er een historische rivaliteit heerst tussen motorbendes en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchische gestructureerde bendes, hun supportclubs, leden en sympathisanten;
Overwegende dat ingevolge de bestuurlijke aanpak van criminele motorbendes in Nederland en Duitsland tal van clubhuizen van motorbendes zich hebben gevestigd in België of dit willen doen;
Overwegend dat een uniforme aanpak door de gemeenten noodzakelijk is;
Overwegende dat er zich in de provincie West-Vlaanderen al incidenten hebben voorgedaan met motorbendes;
Overwegende dat uit de aard van bovenvermelde elementen blijkt dat de leden van motorbendes confrontaties op plaatsen en evenementen, privaat dan wel besloten, niet schuwen en elkaar met wapens bevechten. Het risico op provocatie of confrontatie tussen rivaliserende motorclubs, maar ook het uitoefenen van criminele praktijken in de clubhuizen is reëel;
Overwegende dat de gemeente de plicht heeft toe te zien op de veiligheid van haar burgers en inwoners;
Overwegende dat het doel van deze politieverordening is om motorbendes en straatbendes die veelal hiërarchisch zijn gestructureerd, te weren uit de gemeente om de verstoring van de openbare orde met inbegrip van overlast tegen te gaan;
Goedkeuring te verlenen aan navolgende aanvullende politieverordening inzake de vergunningsplicht voor clubhuizen van motorclubs:
1. Begrippenkader
Art. 1.1. - Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt onder volgende begrippen verstaan:
2. Toepassingsgebied
Art. 2.1. - Het is verboden om op het grondgebied van de gemeente zonder vergunning een clubhuis te vestigen of bijeenkomsten van clubhuizen voor motorclubs te faciliteren.
Art. 2.2. - Deze politieverordening is van toepassing op alle bestaande en nieuw te openen clubhuizen, die rekening houdend met art. 1.1 van deze politieverordening, beschouwd worden als een clubhuis voor motorclubs.
Art. 2.3. - Voor de bestaande clubhuizen van motorclubs moet de uitbater uiterlijk binnen een periode van 6 maanden na de inwerkingtreding van deze afhandeling een clubhuisvergunning aanvragen. De aanvraag geldt als tijdelijke clubhuisvergunning tot de definitieve vergunning wordt verleend of geweigerd. Alle andere clubhuizen worden bij de inwerkingtreding van deze politieverordening als nieuw te openen beschouwd en zijn verplicht om in het bezit te zijn van een clubhuisvergunning bij aanvang van de uitbating.
3. Aanvraagprocedure
Art. 3.1. - De aanvraag
§1. Voor het verkrijgen van een clubhuisvergunning dient de exploitant een schriftelijke aanvraag in bij de burgemeester.
De aanvraag bestaat minstens uit:
§2. De burgemeester kan bepalen dat nader te bepalen documenten overhandigd moeten worden.
§3. De aanvraag is onvolledig wanneer de documenten vermeld in het aanvraagformulier ontbreken. De aanvrager beschikt over een termijn van 30 kalenderdagen na mededeling van dit feit, om de ontbrekende documenten in te dienen.
Art. 3.2. - De ontvankelijkheidsvoorwaarden
§1. De aanvraag van een clubhuisvergunning is slechts ontvankelijk wanneer voldaan is aan volgende voorwaarden:
§2. Een nieuwe aanvraag van dezelfde exploitant of dezelfde organisator, voor dezelfde plaats én voor dezelfde bestemming, volgend op een onontvankelijke of geweigerde aanvraag, kan ten vroegste 1 jaar na de datum vermeld in de weigerings- of onontvankelijkheidsbeslissing worden ingediend, op straffe van onontvankelijkheid.
Deze nieuwe aanvraag dient vergezeld te zijn van de bevestiging ondertekend door de exploitant en de organisator, dat alle voorwaarden vermeld in dit reglement vervuld zijn.
Art. 3.3. - Procedure ten gronde
§1. Na de datum van de melding van een ontvankelijke aanvraag, volgen controles van de voorwaarden zoals vermeld in artikel 4 van dit reglement.
§2. Bij negatieve controles wordt een hoorzitting georganiseerd die aanleiding kan geven tot een regularisatietermijn.
§3. Binnen een termijn van 90 kalenderdagen, na de melding van een ontvankelijke aanvraag, wordt een beslissing genomen. Indien gerechtvaardigd door de complexiteit van het dossier, mag deze termijn éénmaal met maximaal dezelfde duur worden verlengd.
4. Voorwaarden
Art. 4. - De organisatie of de exploitatie van een clubhuis of de deelname aan een bijeenkomst van een motorclub is verboden, tenzij aan de hiernavolgende voorwaarden is voldaan.
Art. 4.1. - Met betrekking tot de inrichting
Deze voorwaarden worden gecontroleerd door de gemeente en de politie. De gemeente en politie kunnen hiervoor bijkomende inlichtingen inwinnen bij andere diensten.
De politie stelt de burgemeester in kennis van de resultaten van deze controle.
4.2. - Voorwaarden ten aanzien van de persoon
Er wordt een politioneel en/of administratief onderzoek gevoerd naar vaststellingen en/of veroordelingen, al dan niet met uitstel, opschorting, eenvoudige schuldverklaring voor inbreuken op feiten zoals omschreven in:
De hiernavolgende personen moeten aan een gunstig onderzoek voldoen:
Als in dit onderzoek wordt vastgesteld dat er verschillende vaststellingen en/of veroordelingen zijn, kan het onderzoek als ongunstig worden beschouwd.
Deze voorwaarden worden gecontroleerd door de gemeente en de politie. Hiervoor kunnen bijkomende inlichtingen bij andere diensten worden ingewonnen.
5. Modaliteiten
Art. 5.1.
§1. Voor elke bijeenkomst van een motorclub dient de organisator, bij gebreke hieraan de exploitant, een deelnemerslijst op te maken met vermelding van naam, voornaam, roepnaam of alias, geboortedatum, rijksregisternummer, woonplaats en kentekenplaat van het voertuig.
§2. Op eerste verzoek van de lokale politie of de gemeente dient de organisator, bij gebreke hieraan de exploitant, de volledige en actuele deelnemerslijsten van de bijeenkomsten van de motorclub gedurende de laatste zes maanden te overhandigen.
Art. 5.2.
§1. Het clubhuis moet tijdens een bijeenkomst onmiddellijk zowel van binnen als van buiten zonder tussenkomst van een derde toegankelijk zijn met het oog op de toegang van controle- en hulpverleningsdiensten.
§2. Het is verboden om ramen van een clubhuis tijdens de bijeenkomsten van de motorclub op enige wijze ondoorzichtig te maken (bijvoorbeeld: door er voorwerpen te plaatsen, de ramen met folie te bekleden, de gordijnen of de (rol)luiken te sluiten).
§3. Iedere aanwezige in het clubhuis dient te allen tijde toegang te verlenen aan controle- en hulpverleningsdiensten.
Art. 5.3. - Het is verboden een bijeenkomst van een motorclub die niet voldoet aan de bepalingen van dit reglement te faciliteren.
Art. 5.4. - Er mogen geen bijeenkomsten van de motorclub plaatsvinden voor 07.00 uur en na 02.00 uur.
6. Administratieve sancties
Art. 6.1.
§1. Elke overtreding van dit politiereglement wordt bestraft met:
§2. Meer bepaald kan het college van burgemeester en schepenen de clubvergunning tijdelijk of definitief schorsen of intrekken of het clubhuis tijdelijk of definitief sluiten:
De sancties opgelegd door het college worden door de politie betekend of met een aangetekende brief ter kennis gebracht aan de overtreder. Het niet naleven van een administratieve sanctie van het college wordt bovendien bestraft met één van de hierboven voorziene administratieve sancties.
§3. In alle gevallen waarbij een administratieve sanctie van schorsing of intrekking van de clubvergunning werd opgelegd kan de burgemeester bijkomende voorwaarden opleggen vooraleer over te gaan tot het verlenen van een clubvergunning afhankelijk van specifieke omstandigheden, bv. de ligging van de inrichting.
§4. Onverminderd het voorgaande, kan de burgemeester en politie na en bij vaststelling van uitbating zonder clubvergunning de inrichting onmiddellijk en ter plaatse sluiten.
Art. 6.2. Het opleggen van administratieve sancties gebeurt volgens de bepalingen en op grond van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (BS 1 juli 2013).
7. Administratieve maatregelen
Art. 7.1.
§1. Telkens wanneer de openbare orde (met inbegrip van overlast) in gevaar is, kan de burgemeester maatregelen nemen om dit gevaar of het risico erop, te doen ophouden. Indien deze maatregelen niet worden uitgevoerd, kan de burgemeester van ambtswege op kosten en risico van degene die in gebreke gebleven is, tot uitvoering laten overgaan.
§2. Het niet naleven van de maatregelen van de burgemeester wordt bovendien bestraft met de in art. 6 voorziene administratieve sancties.
Art. 8. - De overtredingen tegen dit besluit kunnen bestraft worden met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig de bepalingen van het algemeen politiereglement van de Politiezone Ieper zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van Moorslede d.d. 25 november 2021.
Art. 9. - Deze beslissing zal worden bekendgemaakt in toepassing van artikelen 285-287 en 330 van het decreet over het lokaal bestuur.
[1] De wet van 24 februari 1921 betreffende het verhandelen van gifstoffen, slaapmiddelen en verdovende middelen, psychotrope stoffen, ontsmettingsstoffen en antiseptica en van de stoffen die kunnen gebruikt worden voor de illegale vervaardiging van verdovende middelen en psychotrope stoffen, BS 6 maart 1921.
[2] De wet van 8 juni 2006 houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens, BS 9 juni 2006.
[3] De wet van 29 juli 1934 waarbij de private milities verboden worden, BS 6-7 augustus 1934.
[4] De wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, BS 31 december 1980.
[5] Met name Persoonsgebonden beroepsuitoefeningsvoorwaarden (o.m. leeftijd, verblijfskaart, beroepskaart, leurkaart, arbeidskaart); administratieve verplichtingen t.a.v. de Kruispuntbank van Ondernemingen; sociaal- en arbeidsrechtelijke verplichtingen van de personen die op enigerlei wijze deelnemen aan de exploitatie (o.m. aangifte en bijdrageplicht sociale zekerheid); Persoonsgebonden beroepsuitoefeningsvoorwaarden (o.m. leeftijd, verblijfskaart, beroepskaart, leurkaart, arbeidskaart); boekhoudkundige en fiscale verplichtingen; vennootschapsrechtelijke verplichtingen; de verplichtingen met betrekking tot verenigingen; vergunningen, erkenningen en toelatingen met betrekking tot de beroepsuitoefening; de regelgeving met betrekking tot de openingsuren; het rookverbod; de milieureglementering; de regelgeving met betrekking tot edele metalen; de regelgeving betreffende de economische regulering en de prijzen; de regelgeving tot voorkoming van witwassen van geld en financiering van terrorisme; de regelgeving met betrekking tot in-, uit- en doorvoer van goederen; het wetboek economisch recht.
Overwegende de aanleg van een skatepark nabij de polyvalente loods te Dadizele;
Overwegende dat, vooral 's avonds, de sociale controle op deze plaats eerder beperkt is en de inzet van camera's hiervoor een oplossing kan bieden;
Gelet op het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden;
Gelet op verord. (EU) nr. 2016/679, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, hierna afgekort tot “AVG”;
Gelet op het decreet lokaal bestuur met ingang van 1 januari 2019;
Gelet op de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens; de bestaande wetten, koninklijke besluiten en elke andere reglementering die verwijzen naar de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, worden geacht te verwijzen naar de nieuwe wet);
Gelet op de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, gewijzigd door de wet van 21 maart 2018, art. 5, §1 (vaste bewakingscamera);
Gelet op het koninklijk besluit van 8 mei 2018 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten;
Gelet op het koninklijk besluit van 28 mei 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt;
Gelet op het voorbereidend dossier van de verwerkingsverantwoordelijke, opgesteld conform de bepalingen van de ministeriële omzendbrief betreffende de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, art. 2.1 (deze omzendbrief is niet opgeheven na de wetswijzigingen van 2018);
Gelet op het advies van de korpschef van de lokale politiezone Arro Ieper van 23 augustus 2023;
Overwegende dat de gemeente wil investeren op het vlak van preventie en sensibilisering;
Overwegende dat cameratoezicht een nuttig hulpmiddel kan vormen voor de objectieve waarneming van overlastproblemen, de preventieve aanpak ervan en het opsporen van daders, slachtoffers en getuigen;
Overwegende dat cameratoezicht een nuttig hulpmiddel is voor de gerichte en efficiënte politie-inzet;
Overwegende dat de invoering van vaste bewakingscamera’s op een voor publiek toegankelijke besloten plaats voor advies voorgelegd moet worden aan de gemeenteraad;
Overwegende dat er rekening gehouden moet worden met de aanbevelingen omtrent de bescherming van de privacy en de persoonlijke levenssfeer met betrekking tot cameratoezicht op toegankelijk besloten plaatsen;
Overwegende dat de nodige waarschuwingen in de buurt worden aangebracht opdat de burger geïnformeerd is over het cameratoezicht op de plaatsen die hij betreedt;
Overwegende dat voorafgaand aan het gebruik van de bewakingscamera’s ook gecommuniceerd wordt via media;
Overwegende dat de gemeente de houder is van de opname en de gemaakte beelden en dat zij in samenspraak met de korpschef van de lokale politie de personen aanduidt die toegang hebben tot de verwerking en aan wie de gegevens kunnen worden meegedeeld (dit staat los van de aanduiding van de personen die onder het gezag van de verwerkingsverantwoordelijke handelen en de beelden mogen bekijken, dergelijke aanduiding gebeurt doorgaans met een collegebesluit);
Overwegende dat de aanwezigheid van bewakingscamera’s op het grondgebied zal toelaten om de volgende lokale doeleinden te bereiken: aanpak kleine criminaliteit + drugsgebruik;
Overwegende dat de gemeenteraad een positief advies dient te geven over de betrokken voor het publiek toegankelijke besloten plaats(en), de perimeter en de geldigheidsduur van de plaatsing het gebruik van de tijdelijke vaste bewakingscamera (geldigheidsduur enkel vereist bij plaatsing en gebruik van de tijdelijk vaste bewakingscamera, perimeter kan betrekking hebben op het volledige grondgebied van de gemeente bij plaatsing en gebruik van de tijdelijke vaste bewakingscamera);
Vraag vanwege raadslid Gert-Jan Hovaere of de controle op skatepark werd doorgeven aan politie;
De burgemeester bevestigt dit.
Art. 1. - De gemeenteraad adviseert positief over de plaatsing en het gebruik van vaste bewakingscamera’s op het skatepark in de Nijverheidslaan te Dadizele.
Art. 2. - De uitvoeringstijd voor de plaatsing en het gebruik van de vaste bewakingscamera’s is onbeperkt.
Art. 3. - Dit advies wordt ter kennis gebracht aan de verwerkingsverantwoordelijke (het gemeentebestuur), die instaat voor de aanmelding van de bewakingscamera’s bij de politiediensten, de plaatsing van de bij wet vereiste pictogrammen en het bij wet voorziene register van de beeldverwerkingsactiviteiten.
Art. 4. - Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Gelet op het decreet van 7 mei 2004, gewijzigd bij betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, inzonderheid 42;
Gelet op de omzendbrief BA 2005/01 houdende toepassing van het eredienstdecreet van 7 mei 2004;
Gelet op het decreet van 6 juli 2012 tot wijziging van het Eredienstendecreet;
Gelet op de goedkeuring van 8 april 2019 van de kerkraad Sint Martinus Moorslede, de goedkeuring van 25 maart 2019 van de kerkraad O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Dadizele en de goedkeuring van 24 juni 2019 van de kerkraad Sint Theresia Slyps waarbij het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek werd vastgelegd;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 12 september 2019 houdende goedkeuring meerjarenplannen;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 10 september 2020 houdende goedkeuring gewijzigde meerjarenplannen;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 16 september 2021 houdende goedkeuring gewijzigde meerjarenplannen;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 22 september 2022 houdende goedkeuring gewijzigde meerjarenplannen;
Gelet op het gunstig advies van het representatief orgaan;
Overwegende het overleg tussen het centraal Kerkbestuur en de gemeente Moorslede d.d. 29 juni 2023; waarbij de betrokken partijen akkoord gingen om de eerder vastgelegde maximumbedragen te respecteren;
Gehoord de schepen van financiën;
Art. 1. - De raad keurt onderstaande bedragen van meerjarenplan 2020-2025 voor het Centraal Kerkbestuur Moorslede goed, zoals opgesteld door de financieel directeur.
Maximumbedragen meerjarenplan 2020-2025 Centraal Kerkbestuur Moorslede |
|
||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
Exploitatie |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
2025 |
2020-2025 |
OLV Onbevlekt Ontvangen Dadizele |
256.239,35 |
262.502,00 |
254.382,00 |
251.349,00 |
268.219,00 |
260.186,00 |
1.552.877,35 |
Sint-Martinus Moorslede |
155.612,72 |
161.319,76 |
156.733,40 |
155.952,72 |
156.231,85 |
156.573,70 |
942.424,15 |
Sint-Theresia Slypskapelle |
46.694,63 |
47.552,59 |
49.290,56 |
42.962,60 |
38.232,71 |
38.549,87 |
263.282,96 |
Totaal |
458.546,70 |
471.374,35 |
460.405,96 |
450.264,32 |
462.683,56 |
455.309,57 |
2.758.584,46 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Investeringstoelagen |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
2025 |
2020-2025 |
OLV Onbevlekt Ontvangen Dadizele |
284.843,63 |
13.461,36 |
17.141,00 |
12.355,00 |
0,00 |
0,00 |
327.800,99 |
Sint-Martinus Moorslede |
30.000,00 |
8.000,00 |
10.000,00 |
15.000,00 |
8.530,53 |
0,00 |
71.530,53 |
Sint-Theresia Slypskapelle |
0,00 |
0,00 |
71.053,63 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
71.053,63 |
Totaal |
314.843,63 |
21.461,36 |
98.194,63 |
27.355,00 |
8.530,53 |
0,00 |
470.385,15 |
Art. 2. - Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de heer Provinciegouverneur, dienst kerkfabrieken, Burg 4 te 8000 Brugge.
Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten dat werd gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012;
Overwegende dat de gemeentelijke toelage voor 2023 bedraagt:
- Exploitatietoelage: € 155 952,72
- Investeringstoelage: € 15 000,00
Gelet op de beslissing van de kerkfabriek Sint-Martinus Moorslede van 26 april 2023 betreffende de goedkeuring van de budgetwijziging 2023;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 14 september 2023 houdende goedkeuring wijziging meerjarenplan;
Gelet op het gunstig advies van het Bisdom Brugge voor de budgetwijziging boekjaar 2023 van de kerkfabriek Sint Martinus Moorslede;
Art. 1. - De raad neemt akte van de budgetwijziging boekjaar 2023 van de kerkfabriek Sint-Martinus Moorslede zoals hier bijgevoegd.
Art. 2. - Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de heer Provinciegouverneur, dienst kerkfabrieken, Burg 4 te 8000 Brugge.
Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten dat werd gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012;
Overwegende dat de gemeentelijke toelage voor 2023 bedraagt:
- Exploitatietoelage: € 251 349,00 (waarvan € 233 528,36 ten laste van de gem. Moorslede)
- Investeringstoelage: € 12 355,00 (waarvan € 11 479,03 ten laste van de gem. Moorslede)
Gelet op de beslissing van de kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen Dadizele van 26 juni 2023 betreffende de goedkeuring van de budgetwijziging 2023;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 14 september 2023 houdende goedkeuring wijziging meerjarenplan;
Gelet op het gunstig advies van het Bisdom Brugge voor de budgetwijziging boekjaar 2023 van de kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Dadizele;
Art. 1. - De raad neemt akte van de budgetwijziging boekjaar 2023 van de kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen Dadizele zoals hier bijgevoegd.
Art. 2. - Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de heer Provinciegouverneur, dienst kerkfabrieken, Burg 4 te 8000 Brugge.
Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten dat werd gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012;
Overwegende dat de gemeentelijke toelage voor 2023 bedraagt:
- Exploitatietoelage: € 42 962,60 (waarvan € 36 823,24 ten laste van de gem. Moorslede)
- Investeringstoelage: € 1 201,45 wordt definitief geschrapt en wordt € 0. (Dit betreft een niet uitbetaalde investeringstoelage van boekjaar 2022 voor renovatie pastorie Slyps, die definitief geschrapt werd tijdens de jaarrekening 2022 van de gemeente.)
Gelet op de beslissing van de kerkfabriek St. Theresia Slyps van 7 juni 2023 betreffende de goedkeuring van de budgetwijziging 2023;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 14 september 2023 houdende goedkeuring wijziging meerjarenplan;
Gelet op het gunstig advies van het Bisdom Brugge voor de budgetwijzigingen boekjaar 2023 van de kerkfabriek St. Theresia Slyps;
Art. 1. - Na overleg met het Bisdom, KF Slyps en gemeente Moorslede wijzigt de raad de ingediende cijfers voor wat betreft de investeringstoelage en herleidt deze naar nul. Zodoende is er overeenstemming met de goedgekeurde cijfers van het recent gewijzigde meerjarenplan.
Na de wijziging kan de Raad dan ook akte nemen van de budgetwijziging boekjaar 2023 van de kerkfabriek St. Theresia Slyps zoals hier bijgevoegd.
Art. 2. - Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de heer Provinciegouverneur, dienst kerkfabrieken, Burg 4 te 8000 Brugge.
Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten dat werd gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012;
Overwegende dat de gemeentelijke toelage voor 2024 bedraagt:
- Exploitatietoelage: € 156 231,85
- Investeringstoelage: € 8 530,53
Gelet op de beslissing van de Kerkraad van Sint-Martinus Moorslede van 26 april 2023 betreffende goedkeuring van het budget 2024 en het gunstig advies van het erkend representatief orgaan;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 14 september 2023 houdende goedkeuring wijziging meerjarenplan;
Art. 1. - De raad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek Sint-Martinus Moorslede zoals hier bijgevoegd.
Art. 2. - Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de heer Provinciegouverneur, dienst kerkfabrieken, Burg 4 te 8000 Brugge.
Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten dat werd gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012;
Overwegende dat de gemeentelijke toelage voor 2024 bedraagt:
- Exploitatietoelage: € 260 049,84 (waarvan € 241 612,31 ten laste van de gem. Moorslede)
- Investeringstoelage: € 0
Gelet op de beslissing van de Kerkraad van OLV Onbevlekt Ontvangen Dadizele van 26 juni 2023 betreffende goedkeuring van het budget 2024 en het gunstig advies van het erkend representatief orgaan;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 14 september 2023 houdende goedkeuring wijziging meerjarenplan;
Art. 1. - De raad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen Dadizele zoals hier bijgevoegd.
Art. 2. - Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de heer Provinciegouverneur, dienst kerkfabrieken, Burg 4 te 8000 Brugge.
Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten dat werd gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012;
Overwegende dat de gemeentelijke toelage voor 2023 bedraagt:
- Exploitatietoelage: € 38 232,71 (waarvan € 32 769,26 ten laste van de gem. Moorslede)
- Investeringstoelage: € 0
Gelet op de beslissing van de Kerkraad van St. Theresia Slyps van 7 juni 2023 betreffende goedkeuring van het budget 2024 en het gunstig advies van het erkend representatief orgaan;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 14 september 2023 houdende goedkeuring wijziging meerjarenplan;
Art. 1. - De raad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabriek St. Theresia Slyps zoals hier bijgevoegd.
Art. 2. - Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de heer Provinciegouverneur, dienst kerkfabrieken, Burg 4 te 8000 Brugge.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de opvolgingsrapportering uitvoering meerjarenplan 20-25 voor het eerste semester van 2023.
Gelet op art. 263, 2e lid decreet lokaal bestuur: Algemene basisbevoegdheid;
Vanaf 1 januari 2020 voorziet het decreet lokaal bestuur dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd. Dit rapport bevindt zich in bijlage.
Art. 1. - De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsrapport uitvoering MJP 20-25 voor het eerste semester van 2023.
Op 3 februari 2023 bekrachtigde de Vlaamse Regering het decreet over de regiovorming en tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, hierna het Regiodecreet genoemd. Het Regiodecreet zorgt voor de decretale verankering van de referentieregio’s en definieert het concept, het toepassingsgebied, de principes en de gevolgen van regiovorming.
Gelet op het decreet over regiovorming en tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur d.d. 3 februari 2023, met in het bijzonder artikel 8: "De regiowerking wordt maandelijks ingeschreven op de agenda van het college van burgemeester en schepenen. De voorzitter van de gemeenteraad schrijft de regiowerking minstens twee keer per jaar in op de agenda van de gemeenteraad. Met behoud van de toepassing van artikel 389, tweede lid, van het decreet van 22 december 2017 waakt de gemeenteraad of diezelfde gemeenteraadscommissie over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op de regiowerking."
Regioconform samenwerken impliceert dat gemeenten hun intergemeentelijke samenwerkingsverbanden organiseren binnen de grenzen van hun eigen referentieregio. Supraregionale samenwerking, namelijk samenwerking tussen 2 of meer referentieregio’s in hun geheel, blijft mogelijk.
Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die opgericht worden vanaf de inwerkingtreding van het decreet, zullen zich meteen aan de referentieregio’s moeten conformeren. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die voor die datum opgericht zijn, moeten uiterlijk 31 december 2030 in overeenstemming zijn met de principes van regioconform samenwerken. Afvalintercommunales krijgen tijd tot 31 december 2036 om zich te organiseren volgens de referentieregio’s.
Het Regiodecreet bevat een stimulans voor samenwerking tussen lokale besturen binnen eenzelfde referentieregio op het vlak van personeelsmobiliteit: de regiomobiliteit.
Daarnaast introduceert het Regiodecreet 2 bijkomende instrumenten voor democratische legitimiteit van de regiowerking (naast de bestaande in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur). Enerzijds wordt de regiowerking een vast maandelijks punt op de agenda van het college van burgemeester en schepenen, anderzijds wordt de regiowerking minstens tweemaal per jaar op de agenda van de gemeenteraad geplaatst.
Het Regiodecreet wijzigt tot slot ook het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. Vanaf 1 januari 2024 wordt zowel voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als voor de verenigingen en vennootschappen voor maatschappelijk welzijn het goedkeuringstoezicht afgeschaft en vervangen door een voorafgaand niet-bindend advies van de Vlaamse Regering. Het goedkeuringstoezicht blijft wel in overgang behouden zolang een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging niet voldoet aan de principes van regioconform samenwerken.
Art. 1. - De gemeenteraad neemt kennis van het samenvattend overzicht van de overleggen binnen Midwest d.d. 26 juni 2023.
Op 7 augustus 2018 besliste het college van burgemeester en schepenen om het RUP Dadipark op te maken en dit naar aanleiding van de volledige sloop van het voormalige pretpark Dadipark, waardoor het zijn publieke functie verloor. Om de bestemming te kunnen herzien werd een partiële herziening van het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan en het Gemeentelijk Structuurplan Moorslede ondertussen goedgekeurd. Het plangebied situeert zich te noorden van de kern Dadizele en is begrensd door de Moorsledestraat, de Ledegemstraat en de Waterstraat.
Dit RUP Dadipark vervangt volledig het BPA 1c Dadipark d.d. 7 april 2006 en gedeeltelijk het BPA 1b Centrum Dadizele d.d. 23 november 2005.
De huidige bestemming ‘dagrecreatiezone’ wordt herzien in functie van de ontwikkelingsmogelijkheden zoals voorzien in het masterplan ‘De Hoven van Dadi’. De opmaak van dit RUP Dadipark heeft als doel om enerzijds een landschapspark met enkele ontwikkelvelden te voorzien, maar anderzijds tevens een gebied waar extra ruimte voor water mogelijk is.
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening d.d. 15.05.2009 en latere wijzigingen m.b.t. de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen – Afdeling 4 Gemeentelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen;
Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor GRUPS, plan-MER, veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen van 17 februari 2017;
Het RUP is in uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, dat partieel werd herzien en door de deputatie West-Vlaanderen werd goedgekeurd op 6 mei 2021.
Het dossier voor dit gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestaat uit een memorie van toelichting, stedenbouwkundige voorschriften, plan bestaande toestand en bestemmingsplan. Er werd een plenaire vergadering georganiseerd op 11 oktober 2022 waarvan verslag is opgenomen in de memorie van toelichting. Op 24 januari 2023 heeft de dienst Milieueffectrapportage geconcludeerd dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan – MER niet nodig is. Het ontwerp RUP Dadipark werd door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld op 2 maart 2023. Het openbaar onderzoek werd gehouden vanaf 1 april 2023 tot en met 31 mei 2023.
Conform artikel 2.2.14 §5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening heeft de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) de eenentwintig bezwaarschriften en twee adviezen gebundeld en gecoördineerd. In de zitting van 27 juni 2023 en 6 juli 2023 hebben zij gunstig advies uitgebracht, mits enkele voorstellen en/of aanpassingen. De behandelingen van de adviezen en de bezwaren zijn toegevoegd als bijlage bij de beslissing. Het advies van de deputatie West-Vlaanderen d.d. 25 mei 2023 en het advies van Departement Omgeving d.d. 24 mei 2023 maken integraal deel uit van het advies van de Gecoro.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 7 augustus 2023 kennis genomen van het advies van de Gecoro. In navolging van het advies van de Gecoro werd het RUP Dadipark aangepast met uitzondering van het advies voor het bezwaarelement, zie punt 10.5, waarbij gevraagd wordt om de indoor activiteiten in de ontwikkelvelden te beperken tot laag dynamische activiteiten. Het schepencollege volgt dit advies niet en motiveert haar standpunt als volgt: voor de indoor activiteit kan een meer dynamische activiteit in de ontwikkelvelden. Er is niet noodzakelijk een relatie tussen een hoog dynamische activiteit en de mobiliteitsimpact. Een laag dynamische activiteit kan evengoed een impact hebben op de mobiliteit. Zij stelt voor om het voorschrift te herformuleren, waarbij de indoor activiteit geen overlast mag veroorzaken naar de omgeving toe, ongeacht of dit nu hoog- of laag dynamisch is.
Het aangepast RUP Dadipark wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Gehoord de schepen van ruimtelijke ordening;
Raadslid Ward Gillis uit zijn bezorgdheid dat de grond waar de bomen op staan niet overgaat naar de gemeente. Hij hoopt dat er geen toelating wordt verleend voor verplaatsing van de eeuwelingen, want dit kan niet lukken. Wat als die eeuweling afsterft? Voorstel om dit maximaal te compenseren en dit op te nemen in de voorschriften;
Schepen Sherley Beernaert antwoordt dat dit reeds vervat staat in de voorschriften;
Vraag vanwege raadslid Ward Gillis wie die waardebepaling van de bomen moet doen?
Schepen Sherley Beernaert antwoordt dat dit door een erkend expert dient te gebeuren; dit staat tevens in de tekst en moet gebeuren op vraag van de aanvrager van de omgevingsvergunning.
Raadslid Ward Gillis merkt op dat de eigenaar van de ontwikkelvelden vraagt om de activiteiten niet te beperken tot laagdynamische activiteiten. Het college gaat daarin mee. Welke criteria worden er gebruikt om overlast te bepalen?
Schepen Sherley Beernaert zegt dat het RUP hierin strenger is dan het huidige BPA;
Raadslid Ward Gillis merkt op dat ontwikkelveld C wordt opgetrokken naar 40% en 500 m²; er wordt wel met geen woord gerept over de laagdynamische activiteiten die als voorwaarde werd opgelegd door de Gecoro ; dit strookt niet met het advies van de GECORO. Voorstel om dit aan te passen.
Schepen Sherley Beernaert meldt dat de bebouwingspercentages niet werden aangepast door het college; hier werd het advies van de Gecoro gevolgd;
Raadslid Ward Gillis haalt aan dat er een verruiming is gebeurd van de voorschriften; de mensen zijn daarvan niet van op de hoogte en hij vraagt een nieuw openbaar onderzoek.
Er zijn tevens veel bezwaren over de uitkijktoren. Het raadslid vraagt of het bestuur voort doet met dit project. Is het niet beter om dit uit te stellen tot na de verkiezingen en om een volksraadpleging hieromtrent te houden.
Schepen Sherley Beernaert meldt dat de uitkijktoren niet staat in het verordenend deel van het RUP; er kan hier dan ook geen uitspraak over gedaan worden.
Schepen Nessim Ben Driss meldt dat dit moet uitgevoerd worden tegen 2025. Het 'on hold' zetten van dit project is geen optie. Maandag is er een inspraakmoment.
Raadslid Ward Gillis meldt dat er is een minderheidsstandpunt ingenomen is in de Gecoro omtrent het aantal bouwlagen van de meergezinswoningen.
Raadslid Ward Gillis concludeert dat de bezwaren aan de kant geschoven zijn en er wel tegemoet gekomen is aan de vragen van de eigenaar. Hij meldt dat de burgemeester niet de redder van het Dadipark is, wel van de NV Dadipark.
Art. 1. - Het RUP Dadipark, zoals voorlopig aanvaard door de gemeenteraad van 2 maart 2023, wordt aangepast aan het advies van de Gecoro van 27 juni 2023 en 6 juli 2023 met uitzondering van het voorstel van behandeling bezwaarelement, zie punt 10.5, waarbij de indoor activiteit geen overlast mag veroorzaken naar de omgeving toe.
Art. 2. - Het RUP Dadipark bestaande uit een memorie van toelichting, stedenbouwkundige voorschriften, plan bestaande toestand en bestemmingsplan aangevuld met de screeningsnota en beslissing inzake het onderzoek tot milieueffectrapportage wordt definitief vastgesteld.
Art. 3. - Het RUP Dadipark is samen met het volledig advies van de Gecoro toegevoegd in bijlage om één geheel te vormen met deze beslissing. Het dossier wordt onmiddellijk opgestuurd naar de Deputatie van provincie West-Vlaanderen en naar Departement Omgeving.
Het lokaal bestuur is momenteel lid van het Stadlandschap West-Vlaamse hart. Dit samenwerkingsverband brengt de provincie West-Vlaanderen, de 17 gemeenten van de arrondissementen Roeselare en Tielt, middenveldorganisaties en inwoners samen om in overleg een wervend verhaal voor het West-Vlaamse hart te schrijven en uit te voeren.
Het Stadlandschap West-Vlaamse hart focust hierbij op het verfraaien en beheren van het landschap, het verhogen van de biodiversiteit, informeren en sensibiliseren over de eigen leefomgeving via omgevings-, natuur- en milieueducatie, landschaps- en natuurbeleving via omgevingsrecreatie en verspreiden van kennis over waardevol landschappelijk erfgoed.
In West-Vlaanderen zijn er om historische redenen enerzijds stadlandschappen (zoals West-Vlaamse hart) en anderzijds regionale landschappen actief. Beide organen doen in essentie hetzelfde. De stadlandschappen opereren echter onder de provinciale koepel, terwijl de regionale landschappen zelfstandig functioneren onder de vorm van een vzw.
Zolang de kosten van de transitie van de stadlandschappen naar een afzonderlijke entiteit met rechtspersoonlijkheid groter waren dan de baten, leek het niet opportuun om een transitietraject richting een regionaal landschap op te starten.
Eind 2022 zorgden nieuwe evoluties er echter voor dat de weegschaal naar de andere kant doorsloeg:
Overeenkomstig artikel 54 van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu (verder: natuurdecreet) waren de provincies in april 2023 bevoegd voor de erkenning van de regionale landschappen. Daarnaast legt artikel 54 van het natuurdecreet ook enkele voorwaarden op om als regionaal landschap erkend te kunnen worden. Eén van die voorwaarden is het statuut aannemen van een private rechtspersoon, onder de vorm van een vzw.
De Initiatiefgroep van het Stadlandschap besliste in zitting van 14 december 2022 op basis van bovenstaande evoluties om het transitietraject richting regionaal landschap als verzelfstandigde entiteit met rechtspersoonlijkheid op te starten. Om snel te kunnen schakelen werd afgesproken om de vzw in eerste instantie met een beperkt aantal partners op te richten en te laten erkennen als regionaal landschap. Daarna kunnen alle andere gemeenten en partners toetreden tot de vzw.
Op 23 maart 2023 verleende de provincieraad goedkeuring aan de oprichting van vzw Regionaal Landschap West-Vlaamse hart. Op 27 maart 2023 verleende de gemeenteraad van Lichtervelde goedkeuring aan de oprichting van vzw Regionaal Landschap West-Vlaamse hart. Op 30 maart 2023 verleende de gemeenteraad van Staden goedkeuring aan de oprichting van vzw Regionaal Landschap West-Vlaamse hart. Op 31 maart 2023 vond de oprichtingsvergadering van vzw Regionaal Landschap West-Vlaamse hart plaats. Aangezien de vzw voldeed aan de voorwaarden opgenomen in artikel 54, § 1 en 2, van het natuurdecreet, besliste de provincieraad in zitting van 20 april 2023 om vzw Regionaal Landschap West-Vlaamse hart te erkennen als regionaal landschap. Op 7 april werd de oprichtingsakte van het Regionaal Landschap West-Vlaamse hart vzw in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd
Gelet op het wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019;
Gelet op artikel 54 van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41, eerste lid, 4°;
Gelet op de publicatie van de oprichtingsakte Regionaal Landschap West-Vlaamse hart vzw in het Belgisch Staatsblad op 7 april 2023;
Het lokaal bestuur is momenteel lid van het Stadlandschap West-Vlaamse hart. Gezien de nieuwe evoluties op Vlaams niveau is de transitie van het Stadlandschap West-Vlaamse hart naar Regionaal Landschap West-Vlaamse hart een logische beslissing. Op deze manier kan het Stadlandschap een beroep doen op extra Vlaamse en Europese middelen. Deze transitie betekent enkel een wijziging in de structuur. De partners binnen het Regionaal Landschap blijven in de toekomst op eenzelfde constructieve manier samenwerken om in overleg en rekening houdend met de lokale economische dynamiek en landschappelijke context een wervend verhaal voor het West-Vlaamse hart te schrijven en uit te voeren.
Art. 1. - De gemeenteraad keurt de toetreding tot Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw goed.
Art. 2. - Dit besluit treedt in werking op 1 oktober 2023.
Gelet op het feit dat de CV-ketel in het gemeenschapscentrum De Bunder verouderd is en afgelopen jaren meerdere storingen gaf waardoor het gebouw zonder verwarming zat;
Gelet op het feit dat de CV-ketel in het gemeenschapscentrum niet meer afgestemd is op de huidige noden van het gebouw (1 installatie dat dag en nacht draait, geen beheerssysteem, verroeste leidingen, geluidsoverlast van de installatie, kapotte ventiloconvectoren in het gebouw,...);
Gelet op het feit dat de stookplaats van het gemeenschapscentrum niet meer voldoet aan huidige normeringen inzake ventilatie en rookafvoer, alsook de stookplaats niet geïsoleerd is;
Gelet op het feit dat het Vlaams Energiebedrijf (VEB) het lokaal bestuur ontzorgt bij de aanbesteding van zowel studie tot uitvoering, alsook een garantie biedt van een kwalitatieve uitvoerder aan een marktconforme prijs;
Gelet op het feit dat het college van burgemeester en schepenen in zitting van 20 februari 2023 beslist heeft om een aanvraag in te dienen bij het Vlaams Energiebedrijf voor een stookplaatsrenovatie (vrijblijvende prijsofferte);
Gelet op het feit dat n.a.v. bovenstaande beslissing de algemene voorwaarden van het VEB werden ondertekend;
Gelet op het feit dat het Vlaams Energiebedrijf fungeert als aankoopcentrale waardoor het bestuur voldoet aan de wet op overheidsopdrachten;
Gelet op het feit dat het bestuur op 14 juli 2023 de offerte ontving van de VEB ten bedrage van € 207 661,47 incl. btw en incl. kostendekkende vergoeding voor het VEB;
Overwegende dat deze offerte volgende werkzaamheden omvat (niet-limitatief):
Overwegende dat de genoemde aanpassingswerken een meerwaarde betekenen voor de installatie en de veiligheid, duurzame maatregelen implementeren en het rendement van de installatie verhogen en het verbruik verminderen;
Art. 1 - De procedure met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) inzake de aanneming voor een stookplaatsrenovatie wordt verdergezet.
Art. 2 - De samenvattende meetstaat en offerte van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) ten bedrage van € 207 661,47 incl. btw voor de stookplaatsrenovatie van GC De Bunder, Iepersestraat 52B wordt goedgekeurd.
Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”);
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;
Gelet op art. 427 van het DLB;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2019 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal;
Gelet het op gemeenteraadsbesluit van 25 november 2021 inzake de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal;
Gelet op de oproeping tot de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023, zowel digitaal als per aangetekende brief verstuurd op 14 juli 2023, met de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering en met digitale link naar het ontwerp van statutenwijziging van Cipal;
Gelet op de huidige statuten van Cipal;
Gelet op het ontwerp van statutenwijziging van Cipal, goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 13 juli 2023;
Overwegende dat de statuten van Cipal dienen gewijzigd te worden om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en met de bepalingen van het DLB;
Overwegende dat voormeld ontwerp van statutenwijziging ook het voorstel omvat om
Overwegende dat voormeld ontwerp van statutenwijziging tevens het voorstel omvat om de statuten op diverse punten te wijzigen om in het bijzonder de leesbaarheid te verhogen;
Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende voormeld ontwerp van statutenwijziging en betreffende de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering;
Gelet op het voorstel van de raad van bestuur van Cipal, om voormeld ontwerp van statutenwijziging en de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering goed te keuren;
Overwegende dat de gemeenteraad kan instemmen met voormeld ontwerp van statutenwijziging en met de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering;
Art. 1. - Keurt de wijzingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) goed.
Art. 2. - Keurt de wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) goed.
Art. 3. - Keurt de overige wijzingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) goed.
Art. 4. - Keurt het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) goed.
Art. 5. - Keurt het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) goed.
Art. 6. - De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Art. 7. - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en in het bijzonder op de artikelen 40 en 41;
Gelet op de wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180;
Overwegende dat dit besluit geen financiële gevolgen heeft;
De gemeenteraad, in openbare zitting vergaderd, op geldige wijze samengesteld om te kunnen beslissen;
Gelet op het feit dat de gemeente Moorslede vennoot is van de de coöperatieve vennootschap (met beperkte aansprakelijkheid) Zefier, met zetel te Koning Albert II-laan 37, 1030 Schaarbeek en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling) 0680.832.904 (“Zefier”);
Gelet op de statuten van de Zefier inzonderheid de artikelen 27 en 28;
Gelet op de uitnodiging via e-mail van 12 juni 2023 tot de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023;
Gelet op de ter beschikking gestelde stukken;
Overwegende dat naar aanleiding van de invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV”) Zefier uiterlijk tegen 1 januari 2024 haar statuten in overeenstemming dient te brengen met de dwingende bepalingen van het WVV;
Overwegende dat in dat verband de raad van bestuur van Zefier een ontwerp van statutenwijziging heeft voorbereid, waarvan de ontwerptekst samen met een artikelsgewijze toelichting, een verslag betreffende de soorten van aandelen en een verslag betreffende coöperatieve finaliteit aan de gemeente Moorslede werden overgemaakt. Daarin stelt de raad van bestuur onder meer voor Zefier te laten voortbestaan als een coöperatieve vennootschap, aangezien Zefier kan worden geacht een coöperatieve finaliteit te hebben;
Overwegende dat de wijzigingen aan de statuten van Zefier notarieel dienen te worden vastgesteld op een buitengewone algemene vergadering van Zefier. Deze algemene vergadering strekt er louter toe de wijzigingen zoals die zijn voorgesteld door de raad van bestuur goed te keuren. Om die reden en teneinde de praktische implementatie van de statutenwijziging te vereenvoudigen, stelt de raad van bestuur aan de vennoten van Zefier voor om een volmacht te verlenen teneinde de gemeente Moorslede te vertegenwoordigen op deze buitengewone algemene vergadering;
Overwegende dat geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren;
Art. 1. - De tijdige ontvangst te bevestigen van de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.
Art. 2. - Kennis te nemen van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 en van de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
Art. 3. - De statutenwijziging van Zefier zoals zij werd voorgelegd integraal goed te keuren.
Art. 4. - De heer Philippe Rossie, secretaris van Zefier, iedere advocaat of medewerker van het advocatenkantoor Stibbe (met zetel te Loksumstraat 25, 1000 Brussel) en iedere medewerker van het notariskantoor Berquin (met zetel te Lloyd Georgelaan 11, 1000 Brussel), alleen handelend en met mogelijkheid tot indeplaatsstelling, als afgevaardigde aan te duiden op de buitengewone algemene vergadering van Zefier, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
Art. 5. - Opdracht te geven aan de afgevaardigde om op de buitengewone algemene vergadering van Zefier alle punten van de agenda goed te keuren. Eveneens opdracht te geven aan de afgevaardigde om alle overige handelingen en/of transacties te stellen die nodig zijn of nuttig kunnen zijn in het kader van de voorgenomen buitengewone algemene vergadering.
Gelet op het reglement van orde betreffende het goedkeuren van de notulen en het zittingsverslag der vorige vergadering, zijnde 22 juni 2023;
Overwegende dat tijdens de zitting geen opmerkingen gemaakt werden;
De notulen en het zittingsverslag der vorige zitting worden goedgekeurd.
Vraag vanwege raadslid Sigrid Verhaeghe aan schepen Jürgen Deceuninck en burgemeester Ward Vergote:
Sinds 1 juli werd het nieuw mobiliteitsplan van De Lijn van kracht. Via Social Media hebben inwoners hun ongenoegen geuit over de gevolgen van de wijzigingen. Het openbaar onderzoek over het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het Ontwerp plan-MER voor de vervoerregio Midwest loopt van 17 augustus tot en met 15 oktober 2023.
Vragen:
Schepen Jürgen Deceuninck meldt dat het schepencollege er meer uitgehaald heeft dan door de Lijn oorspronkelijk voorzien had. Die functionele lijnen zijn er bv. gekomen door ons toedoen anders was er totaal geen verbinding meer tussen Dadizele-Slyps-Moorslede. De frequentie is verhoogd op de lijnen 90 en 95. De bus rijdt tot aan de Voerman.
Dit vindt de schepen evenwel nog niet voldoende.
Hij wenst dan ook dat er vanuit de gemeenteraad een sterk signaal wordt gegeven om de functionele lijn 902 uit te breiden met een extra rit maar dan voor het volledige jaar (niet enkel schoolperiode) dit voor zowel ’s morgens, ‘s middags als ’s avonds en dat de lijn 902 terug de afgeschafte/oude route 55 volgt zodat de wijk de Koekuit ook terug kan bediend worden.
Zo is er ook wat spreiding met de 94 die nu overbevolkt is, wat problematisch en bijzonder gevaarlijk is. Alle studenten willen op dezelfde halte opstappen = massa leerlingen zitten te drummen op het voetpad en staan zelfs op de openbare weg om maar hun plaatsje op de bus te kunnen bemachtigen.
Tevens vraag om de busroute Lijn 54 Roeselare-Menen met halte de Voerman ook te bedienen door de avond – en nachtlijnen want die stopt nu in Ledegem centrum en keert terug naar Roeselare. We spreken hier over een bijkomende stopplaats die max. 10’ in beslag zou nemen maar die een enorme meerwaarde zou zijn voor onze gemeente.
Daarom vraagt de schepen de stemming om dit met goedkeuring van de voltallige gemeenteraad aan de Lijn te willen meegeven.
Raadslid Ward Gillis betreurt dat er in 2020 niet naar hen geluisterd geweest is; hij vreest dat het nu te laat is.
Burgemeester Ward Vergote meldt dat het flexvervoer nu nog niet uitgerold is.
Raadslid Sigrid Verhaeghe vraagt waar Moorslede was toen het vervoersplan werd bekrachtigd in de bijeenkomst van 2 mei 2023? Moorslede was niet aanwezig. Raadslid Verhaeghe vreest dat dit vijgen na Pasen zijn.
De gemeenteraad van Moorslede verzoekt unaniem aan de vervoerregio om volgende aanpassingen door te voeren:
Zo is er ook wat spreiding met de 94 die nu overbevolkt is wat problematisch en bijzonder gevaarlijk is. Alle studenten willen op dezelfde halte opstappen = massa leerlingen zitten te drummen op het voetpad en staan zelfs op de openbare weg om maar hun plaatsje op de bus te kunnen bemachtigen.
Namens Gemeenteraad,
Kristof Vander Stichele
Algemeen directeur
Pol Verhelle
Voorzitter