Gelet op het reglement van orde betreffende het goedkeuren van de notulen en het zittingsverslag der vorige vergadering, zijnde 27 maart 2025;
Overwegende dat tijdens de zitting geen opmerkingen gemaakt werden;
De notulen en het zittingsverslag der vorige zitting worden goedgekeurd.
Het decreet lokaal bestuur verplicht de lokale besturen om een intern controlesysteem op te bouwen. Dit is de organisatiebeheersing. Naar aanleiding van de audit door Audit Vlaanderen aangaande 'Beoordeling aanpak organisatiebeheersing en opvolging aanbevelingen Lokaal bestuur Moorslede' werden een aantal aanbevelingen geformuleerd.
Eén van deze aanbevelingen was een update van het kader organisatiebeheersing. Een belangrijk uitgangspunt is dat het gehele systeem op maat van de organisatie blijft en dat deze leidraad als een verbeteringsinstrument wordt beschouwd.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41 en 217, 218, 219 en 220;
Gelet op de goedkeuring door het MAT in zitting van 24 maart 2025;
Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, in overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen daarin die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Naar aanleiding van het rapport van Audit Vlaanderen ‘Beoordeling aanpak organisatiebeheersing en opvolging aanbevelingen Lokaal bestuur Moorslede’ van 4 september 2024 werd het kader voor organisatiebeheersing verder uitgewerkt.
De opmerkingen in het auditrapport waren de volgende:
In het opgemaakte kader voor organisatiebeheersing wordt beschreven hoe het lokaal bestuur van Moorslede zich er concreet toe verbindt om het systeem voor organisatiebeheersing verder te ontwikkelen en te implementeren. De werkwijze wordt uitvoerig beschreven. Er wordt uiteen gezet welke stappen er gevolgd worden in het in kaart brengen van de risico’s en het bepalen van de beheersmaatregelen.
Art. 1. - De Raad keurt het kader voor organisatiebeheersing lokaal bestuur Moorslede 2025-2031 goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het deel van het meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW vast.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, het laatst gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2019 tot uitvoering van artikel 190 van het decreet van 8 juni 2018 houdende de aanpassing van de decreten aan de verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming);
Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale (en de provinciale) besturen, het laatst gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 7 september 2018 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen;
Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale (en de provinciale (ing. MB 12 september 2018, art. 1, I: 1 januari 2020)) besturen, het laatst gewijzigd bij ministerieel besluit van 12 september 2018 tot wijziging van diverse bepalingen van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen;
Omzendbrief KBBJ/ABB-2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus;
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur reikt oplossingen aan om een echt geïntegreerd lokaal sociaal beleid mogelijk te maken, met respect voor de verschillende rechtspersonen, die erbij betrokken zijn. Daaruit volgt dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) een gezamenlijk meerjarenplan opstellen, dat door beide raden wordt vastgesteld.
Op die manier kan een geïntegreerd lokaal sociaal beleid maximaal worden gerealiseerd: beide rechtspersonen hebben samen één doelstellingenboom, waarbij de doelstellingen van het OCMW en die van de gemeente vervlochten zijn. Omdat de gemeente en het OCMW een geïntegreerd meerjarenplan maken, wordt het financiële evenwicht voor die twee besturen als één geheel gepresenteerd en beoordeeld.
Omdat elke rechtspersoon voor de eigen verplichtingen en verbintenissen blijft instaan, blijft in het meerjarenplan een duidelijk onderscheid bestaan tussen de kredieten van de gemeente en die van het OCMW. Dat komt tot uiting in het schema met het overzicht van de kredieten (schema M3), waarin de kredieten voor de gemeente en het OCMW apart worden opgenomen.
Het vroegere jaarlijkse budget is voortaan geïntegreerd in het meerjarenplan. In het meerjarenplan van de gemeente en het OCMW worden afzonderlijke kredieten per rechtspersoon ingeschreven. De gemeente en het OCMW blijven immers twee afzonderlijke budgettaire entiteiten. De kredieten worden duidelijk toegewezen aan elke rechtspersoon afzonderlijk, ook al wordt het beleid van beide als één geheel voorgesteld.
De vaststelling van het meerjarenplan behoort tot de voorbehouden bevoegdheden van de raad.
De gemeenten en de OCMW’s hebben een geïntegreerd meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor het meerjarenplan definitief is vastgesteld. De goedkeuring van de gemeenteraad is nodig omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de raad voor maatschappelijk welzijn maakt.
Die besluitvorming kan het best als volgt verlopen:
Gehoord de schepen van financiën;
Raadslid Ward Gillis meldt dat de stijging van het open ruimtefonds ook geldt voor de volgende jaren;
De oppositie meldt dat een technische toelichting een uur voor de zitting weinig meerwaarde heeft; waarom kan dit niet ter zitting.
Voorstel om in november een uitzonderlijke gemeenteraad te organiseren voor het nieuwe meerjarenplan voor de komende legislatuur.
De schepen meldt dat de bespreking van het nieuwe meerjarenplan inderdaad geen gewoon punt mag zijn; het zal niet zomaar tussen 'de soep en de patatten' opgenomen worden. Of er een uitzonderlijke gemeenteraad hiervoor georganiseerd zal worden, laat de schepen in het midden; het is niet aan hem om hierover te beslissen.
Art. 1. - De vaststelling wijziging meerjarenplan 2020-2025 (MJPA6-2025) bestaande uit de strategische nota, het financieel doelstellingenplan en de staat van het financieel evenwicht wordt goedgekeurd.
Naar aanleiding van het gewijzigd meerjarenplan zijn een aantal nominatieve subsidies van 2025 t.o.v. het initieel bedrag al of niet gewijzigd.
Artikel 78, 17° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.
De lijst van nominatieve subsidies bevatten de budgetcodes die overeenkomen met de voorzieningen in het recentste meerjarenplan van lokaal bestuur Moorslede.
Jaarlijks wordt een lijst opgemaakt van nominatieve subsidies aan verenigingen, andere overheden, etc. Deze subsidies kunnen exploitatie- of investeringstoelagen zijn. Nominatief betekent dat deze subsidies niet onderworpen zijn aan een subsidiereglement.
De lijst met nominatieve subsidies is vanaf 2020 geen onderdeel meer van het meerjarenplan, maar het spreekt voor zich dat de bijhorende kredieten wel reeds voorzien zijn in het beleidsrapport.
Art. 1. - De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de lijst van nominatieve subsidies 2025 - deel OCMW - vast. Hiervoor wordt verwezen naar de bijlage.
Gelet op de statuten van Creat Services dv;
Gelet de bepalingen van het decreet lokaal bestuur;
Gelet op het feit dat OCMW Moorslede aangesloten is bij Creat Services dv;
Gelet op de oproepingsbrief voor de Algemene Vergadering van Creat Services dv op 17 juni 2025, waarin de agenda werd meegedeeld;
Art. 1. - De raad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Algemene Vergadering Creat Services dv van 17 juni 2025 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
Art. 2. - De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 17 juni 2025, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Buitengewone Algemene Vergadering.
Art. 3. - Een afschrift van dit besluit zal verzonden worden:
Namens Raad voor maatschappelijk welzijn,
Kristof Vander Stichele
Algemeen directeur
Marnik Vanackere
Voorzitter