Gelet op artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet;
Volgende beslissingen werden genomen via besluit burgemeester:
Raadslid Ward Gillis vraagt om de rally's meer te spreiden zodat iedere straat maximaal 1x per jaar wordt aangedaan.
Art. 1. - De Raad bekrachtigt de besluiten van de burgemeester van 6 en 19 maart 2023 n.a.v. de Short Rally 2023.
Deze deontologische code geeft lokale mandatarissen een kader waarbinnen ze hun mandaat/werk moeten uitoefenen. De samenleving stelt, terecht, hoge eisen aan de overheid. De deontologische code is in de eerste plaats dan ook niet gemaakt om te bestraffen, maar om een veilige omgeving te creëren waarbinnen er gewerkt kan en moet worden. De code is een algemene leidraad om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat/werk. Dit handelen steunt op de volgende waarden: dienstbaarheid, functionaliteit, onafhankelijkheid, openheid, vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid.
Art. 39 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad een deontologische code aanneemt. Art. 55 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen dezelfde deontologische code heeft als die welke is aangenomen voor de gemeenteraad. De deontologische code omvat een aantal algemene plichten, uitgangspunten en doestellingen alsook een aantal specifieke bepalingen voor het optreden van een lokale mandataris. Art. 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat art. 39 van het decreet over het lokaal bestuur ook van toepassing is op de raad voor maatschappelijk welzijn.
Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder op:
Op 24 januari 2023 werd een infosessie voor de mandatarissen georganiseerd omtrent deontologie en integriteit. Aansluitend werd op 1 maart 2023 een overleg georganiseerd met de raadsleden over de opmaak van een deontologische code voor de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Art. 1. - De raad keurt de deontologisch code voor lokale mandatarissen gemeenteraad goed.
Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, §2;
Gelet op de artikelen 15bis, §2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;
Gelet op het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, gewijzigd bij het decreet van 10 november 2005, het decreet van 18 april 2008, de decreten van 9 december 2011, het decreet van 22 februari 2013 en het decreet van 28 maart 2014;
Gelet op het decreet lokaal bestuur, inzonderheid op artikel 41;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 mei 2004 tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 2 december 2005;
Raadslid Nick Vandeginste vraagt of er een muur kan opgericht worden om foto's van de zerken die verwijderd worden op aan te brengen?
Schepen Sherley Beernaert meldt dat dit in de toekomst kan meegenomen worden.
1. Algemeen
Art. 1. - De gemeentelijke begraafplaats is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang behoudens afwijkingen die door de burgemeester of zijn gemachtigde vastgesteld zijn.
Art. 2. - De gemeente is niet belast met de bewaking van de op de graven geplaatste voorwerpen. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de diefstallen of beschadigingen welke op de begraafplaatsen ten nadele van de nabestaanden zouden gepleegd worden aan de graven, erop aangebrachte gedenktekens, beplantingen, …
2. Concessies
Art. 3. - De begraving van een stoffelijk overschot, de begraving van een asurn en de bijzetting van een asurn in een columbarium kunnen het voorwerp uitmaken van een concessie.
Art. 4. - De concessies worden enkel toegestaan op de plaatsen die daarvoor aangewezen zijn op de begraafplaatsen, volgens de door het gemeentebestuur goedgekeurde plannen. In geen geval mag er een concessie verleend worden op een plaats die bestemd is voor de niet-geconcedeerde gronden. Indien, na 10 jaar grafrust, voor een niet-geconcedeerd graf, toch geopteerd wordt om over te gaan tot een concessie, begint de concessie vanaf overlijdensdatum en volgens de bepalingen in artikel 26.
Op het perceel, waarin een stoffelijk overschot of een asurne begraven werd in geconcedeerde grond, moet binnen de 6 maanden een grafzerk worden aangebracht.
Op een geconcedeerde nis van het columbarium, moet uiterlijk binnen de 6 maanden een naamplaat worden aangebracht.
Op een geconcedeerd perceel van het urnenveld, moet uiterlijk binnen de 6 maanden een afdekplaats worden geplaatst.
Art. 5. - Het verlenen van een concessie door de gemeentelijke overheid houdt geen verhuring noch een verkoop in. Er mag aan de concessie nooit een andere bestemming worden gegeven dan die welke waarvoor ze werd verleend. De concessies zijn onoverdraagbaar.
Art. 6. - De concessies worden verleend voor:
De concessies worden verleend door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 7. - De concessie neemt een aanvang op de datum van de voormelde beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
Art. 8.
a. Hernieuwing (verlenging) vóór het verstrijken van de termijn
De concessies kunnen, op schriftelijke aanvraag en vóór het verstrijken van de termijn, hernieuwd (verlengd) worden met een periode van 10 jaar. Na het overlijden van de concessiehouder kan elke natuurlijke persoon of rechtspersoon een aanvraag tot hernieuwing doen.
De concessiehernieuwingen worden toegestaan door het college van burgemeester en schepenen.
De concessiehernieuwingen worden toegestaan onder de voorwaarden die vastgesteld zijn in het desbetreffende huishoudelijk reglement, het politiereglement en het desbetreffende retributiereglement, die gelden op het ogenblik van de aanvraag tot hernieuwing.
b. Hernieuwing met bijzetting
De concessies kunnen hernieuwd worden op het ogenblik van een bijbegraving voor dezelfde duur als de originele concessie respectievelijk 30 jaar of 50 jaar.
Formule voor de berekening van het verschuldigde tarief:
Reeds verstreken jaren van de concessie x retributiekost concessie
Totaal aantal jaren van de concessie
Na het overlijden van de concessiehouder kan elke natuurlijke persoon of rechtspersoon een aanvraag tot hernieuwing doen.
De concessiehernieuwingen worden toegestaan door het college van burgemeester en schepenen.
De concessiehernieuwingen worden toegestaan onder de voorwaarden die vastgesteld zijn in het desbetreffende huishoudelijk reglement, het politiereglement en het desbetreffende retributiereglement, die gelden op het ogenblik van de aanvraag tot hernieuwing.
Art. 9. - In geval van terugneming van een geconcedeerd perceel of van een geconcedeerde nis wegens openbaar belang of dienstnoodzakelijkheid hebben de concessiehouders recht op het verkrijgen van een perceel van dezelfde oppervlakte of van een nis van dezelfde grootte, op dezelfde of op een andere begraafplaats in de gemeente.
De kosten van overbrenging van de stoffelijke overschotten en van de graftekens of eventueel van een vervangende grafkelder zijn ten laste van de gemeente.
Art. 10. - In geval van wijziging van de bestemming van de begraafplaats (sluiting van de begraafplaats) kan de concessiehouder geen aanspraak maken op enige vergoeding.
Hij heeft het recht op het kosteloos verkrijgen van een grafruimte of van een nis van dezelfde oppervlakte op de nieuwe begraafplaats.
De kosten voor de overbrenging van de stoffelijke overschotten zijn ten laste van het gemeentebestuur.
De kosten voor de overbrenging van de grafmonumenten, evenals de kosten van een vervangende grafkelder zijn ten laste van de aanvrager.
3. Begravingen
Art. 11. - De gemeente beschikt over 3 begraafplaatsen gelegen te Moorslede, Dadizele en Slypskapelle.
De gemeentelijke begraafplaatsen zijn bestemd voor de begraving, de bijzetting in een columbarium en de asverstrooiing van:
Art. 12. - De begravingen worden volgens plan in regelmatige volgorde uitgevoerd. Dat plan wijst de percelen aan voor begraving in niet-geconcedeerde grond, geconcedeerde grond, grafkelders, kindergraven, alsook voor de bijzetting in de nissen van het columbarium.
Art. 13. - Bij het bezorgen van de stoffelijke overschotten op de gemeentelijke begraafplaats moeten de gemeentelijke diensten ten minste 3 werkdagen vooraf gewaarschuwd zijn door middel van het daartoe bestemde formulier dat vermeldt of het gaat om een begraving, een bijzetting in het columbarium of een uitstrooiing. Die verplichting rust bij de nabestaanden of de gemachtigde.
Art. 14. - De percelen om één persoon in niet-geconcedeerde grond te begraven hebben een eenvormige oppervlakte van 70 x 200 cm voor een niet-gecremeerd lichaam van een persoon van minstens zeven jaar.
De geconcedeerde percelen om de niet-gecremeerde lichamen in volle grond te begraven hebben een oppervlakte van 100 x 200 cm.
Art. 15. - Het gemeentebestuur plaatst de grafkelders in eigen beheer en concedeert ze tegen betaling van de kostprijs die vastgesteld is in het retributiereglement.
Art. 16. - Een grafkelder voor de begraving van maximaal 3 niet-gecremeerde lichamen wordt voorzien.
Art. 17. - De geconcedeerde percelen om de niet-gecremeerde lichamen van maximum 3 personen te begraven in een grafkelder hebben een éénvormige oppervlakte van 90 x 220 cm.
Art. 18. - De percelen om maximum 4 standaard urnen te begraven hebben een eenvormige oppervlakte van 50 x 60 cm.
Voor sierurnen moet steeds voorafgaandelijk contact worden opgenomen met de dienst Burgerlijke Stand betreffende de afmetingen. De grafzerken, geplaatst op de urnen, dienen allemaal uniform te zijn.
Art. 19. - Concessies voor de begraving van asurnen worden verleend voor dezelfde duur en onder dezelfde algemene voorwaarden als bepaald voor de concessies van niet-gecremeerde stoffelijke overschotten.
Art. 20. - Columbariumconcessies worden verleend voor dezelfde duur en onder dezelfde algemene voorwaarden als bepaald voor de concessies van niet-gecremeerde lichamen.
Art. 21. - De geconcedeerde nissen in het columbarium, zijn bestemd voor 2 gecremeerde lichamen zonder sierurnes.
Art. 22. - Als een columbariumconcessie om welke reden ook een einde neemt, kan de as worden uitgestrooid op de daartoe bestemde plaats van de begraafplaats.
Art. 23. - Kinderen tot en met 7 jaar kunnen op een speciaal daarvoor voorziene kinderbegraafplaats worden begraven. Deze percelen hebben een éénvormige oppervlakte van 110 x 50 cm.
Art. 24. - Voor de herdenking van levenloos geboren kinderen wordt een vergeet-me-nietjes-weide voorzien.
4. Opgravingen
Art. 25. - Als een overledene in een andere gemeente wordt herbegraven, moet de burgemeester van die andere gemeente toestemming geven voor de herbegraving in zijn gemeente vooraleer het stoffelijk overschot wordt opgegraven.
Art. 26. - De aanvraag tot opgraving moet, door de nabestaanden in eerste graad, schriftelijk worden gericht aan de burgemeester. Eventuele kosten hiervoor zijn voor de aanvrager.
Volgende beschikkingen moeten steeds worden nageleefd:
Art. 27. - Er moet tot een opgraving worden overgegaan in tegenwoordigheid van de grafmaker en van een gemachtigde die door de burgemeester is aangesteld en die er verslag van opmaakt. Zij kunnen de vernieuwing van de kist voorschrijven als ze dat nodig achten en ze kunnen elke andere maatregel nemen om de welvoeglijkheid en de openbare gezondheid te beschermen op kosten van de aanvrager.
5. Graftekens, bouw- en beplantingswerkzaamheden – onderhoud van de graven
Art. 28. - Uitsluitend de gemeentelijk aangestelde is ertoe bevoegd:
Art. 29. - De bloemen en de planten die op de graven zijn aangebracht moeten steeds in goede staat onderhouden worden. Als ze afgestorven zijn, moeten ze verwijderd worden. Bij gebreke hiervan zullen de opruiming en het verwijderen van de potten geschieden door de zorgen van het gemeentebestuur.
6. Slotbepalingen
Art. 30. - Alle gevallen, niet bepaald in het huidig reglement, worden geregeld door het College van Burgemeester en Schepenen.
Art. 31. - Dit huishoudelijk reglement treedt in werking op 1 april 2023.
Art. 32. - Het huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen van 1 januari 2021 wordt opgeheven.
Art. 33. - Dit huishoudelijk reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur.
Overwegende de budgetbesprekingen en het engagement van de cultuurdienst om te zoeken naar extra inkomsten;
Gelet op art. 40 en 41 decreet lokaal bestuur;
Overwegende dat het huidige reglement gemeenschapscentra hiervoor dient aangepast te worden;
Overwegende het unaniem positieve advies van zowel het bestuur, de algemene vergadering van de cultuurraad en Moraculi (in bijlage);
Overwegende het voorstel om volgende zaken aan te passen in het huidige reglement:
Raadslid Veerle Demeulenaere vraagt wat bedoeld wordt met 'een reeks' ?
Schepen Nessim Ben Driss antwoordt dat een reeks vooraf gaat aan een voorstelling.
Raadslid Gert-Jan Hovaere meldt dat er gevraagd wordt om 6 000 euro te besparen; wat brengt de betaling van deze repetities op?
Schepen Sherley Beernaert vult aan dat die 6 000 euro geen besparing is, maar er komt omdat een ander project van de dienst cultuur 6 000 euro meer kost. Het is een verschuiving van budget binnen cultuur.
Art. 1. - De raad keurt het reglement in bijlage goed.
Overwegende twee nieuwe artikelen in de uitleendienst;
Overwegende dat voor die twee artikelen het huidig reglement moet worden aangepast;
Gelet op het positieve advies van de cultuurraad van 8 februari 2023 (in bijlage) dat volgende prijzen voorstelt:
Art. 1. - De Raad keurt het aangepaste reglement, in bijlage, goed.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
Gelet op de beslissing van het college van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Zonnebeke van d.d. 03 oktober 2022 voor het principieel akkoord tot wijziging van het traject van voetweg nr. 61 en voorstel tot gezamenlijke procedure van Moorslede;
Gelet op de beslissing van het college van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Moorslede van d.d. 24 oktober 2022 voor het principieel akkoord tot wijziging van het traject van voetweg nr. 61 en voorstel tot gezamenlijke procedure van Zonnebeke;
Gelet op de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen d.d. 16 januari 2023 om de gemeenteraad te laten beraadslagen over het verplaatsen van de voetweg 61 op grondgebied Moorslede;
Gelet op het ontwerp van rooilijnplan, opgemaakt door landmeter-expert D'Hallewin, Ieperstraat 4 in 8920 Langemark d.d. 09 juni 2022 waaruit duidelijk de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg blijkt;
Gelet op het schattingsverslag, opgemaakt door landmeter-expert D'Hallewin, Ieperstraat 4 in 8920 Langemark dat de door de gemeente te betalen waardevermindering / aan de gemeente te betalen waardevermeerdering van de gronden blijkt ten gevolge van het verplaatsen van de voetweg 61;
Overwegende dat voor wat betreft de opmaak dossier voor verlegging voetweg 61 de kosten van de landmeter door de gemeente Moorslede werden gedragen, althans voor het stuk dat op grondgebied Moorslede verplaatst/gewijzigd wordt;
Overwegende dat het voornemen tot wijzigen/verplaatsen van de gemeenteweg uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en dat het aan deze artikels werd getoetst;
Overwegende dat die toetsing inhoudt dat het de voorgestelde maatregel:
(art. 3, Gemeentewegendecreet)
De verplaatsing van de rooilijn van voetweg 61 past en sluit aan op de provinciale wandelroute 'Vierkavenboswandelroute' en vormt aldus een verbinding voor trage mobiliteit tussen de Elzerijstraat en de Nettingstraat;
(art. 4, Gemeentewegendecreet)
De verplaatsing van de rooilijn van voetweg 61 heeft tot doel om de verkeersveiligheid te verbeteren, meer bepaald voor de trage weggebruikers;
Op het huidige traject is er een nauwelijks zichtbare (water)put gelegen is, wat een gevaar kan vormen voor wandelaars of fietsers;
Het verleggen van voetweg 61 respecteert de landbouwstructuren waarbij een perfect evenwicht gevonden wordt tussen recreatie en landbouw;
De verplaatsing van voetweg 61 is in overleg gebeurd met de betrokken landbouwer en de gemeente Zonnebeke, waarover voetweg 61 tevens verder loopt;
Overwegende dat het voornemen tot wijzigen/verplaatsen van de gemeenteweg past binnen het gemeentelijk beleidskader van 21 april 2022 en het daarin opgenomen afwegingskader;
Overwegende dat de werkgroep trage wegen er niet in slaagde een advies omtrent de wijziging/verplaatsing uit te brengen;
Gehoord de schepen van mobiliteit Jürgen Deceuninck;
Raadslid Ward Gillis verwijst naar de collegebeslissing d.d. 24 oktober 2022 waar beslist wordt om gelijktijdig met de gemeente Zonnebeke het openbaar onderzoek te laten verlopen. In Zonnebeke is men nog bezig met het dossier. Dit zal dus niet mogelijk zijn. De gemeente Moorslede kan toch geen openbaar onderzoek organiseren dat betrekking heeft op grondgebied Zonnebeke.
Vandaar het voorstel om het punt te verdagen en aan tafel te zitten met Zonnebeke om de procedure gelijktijdig te laten lopen. Raadslid Ward Gillis vraagt de stemming hieromtrent.
Het punt wordt niet verdaagd.
Raadslid Ward Gillis merkt op dat er verwezen wordt naar een advies van WVI en Westtoer. Waarom zit advies Westtoer niet in het dossier?
Bijkomend klopt de argumentatie niet die gebruikt wordt in de beslissing volgens raadslid Ward Gillis. Artikel 4 van het gemeentewegendecreet wordt geschonden; de weg wordt verlegd op een verharde weg die minder verkeersveiligheid is. Er is een achteruitgang op gebied van verkeersveiligheid. Schepen Jürgen Deceuninck wijst hier naar de waterput die zich op het huidige traject bevindt en waaruit in de zomer water getrokken wordt. Dit is wel een gevaarlijke situatie.
In het dossier steekt ook niet het advies van de werkgroep trage wegen en dit is ook niet terug te vinden op de website. Waarom staat dit niet op de website?
Schepen Jürgen Deceuninck meldt dat het om een werkgroep gaat, niet om een adviesraad. Verslagen van werkgroepen worden niet gepubliceerd op de website, enkel deze van adviesraden.
Art. 1. - De Raad gaat principieel akkoord om de gemeenteweg met nr 61 gedeeltelijk te verplaatsen en te wijziging zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan.
Art. 2. - De Raad stelt het ontwerp-rooilijnplan voorlopig vast.
Art. 3. - De Raad gelast het college het openbaar onderzoek op te starten en te doorlopen. Het openbaar onderzoek wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Art. 4. - De Raad gaat akkoord met de voorgestelde meer-/minwaarde zoals bepaald door landmeter-expert D'Hallewin, Ieperstraat 4 in 8920 Langemark.
Gelet op art. 16 van het decreet van 20 maart 2009 betreffende het mobiliteitsbeleid, kan de gemeente haar mobiliteitsplan geheel of gedeeltelijk herzien;
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van zitting d.d. 5 februari 2019 om een sneltoets door te voeren van het mobiliteitsplan;
Overwegende dat uit de sneltoets blijkt dat een herziening van het mobiliteitsplan noodzakelijk is;
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van zitting d.d. 30 april 2019 omtrent de aanstelling van de WVI voor het uitwerken herziening mobiliteitsplan;
Overwegende het voorstel van het college van burgemeester en schepenen tot participatietraject;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van zitting d.d. 23 april 2020 betreffende de goedkeuring participatietraject mobiliteitsplan;
Overwegende dat de projectstuurgroep van 12 november 2020 de uitwerkingsnota heeft overlopen;
Overwegende dat de projectstuurgroep van 23 juni 2021 de uitwerkingsnota heeft overlopen en goedgekeurd;
Overwegende dat de uitwerkingsnota werd voorgelegd aan de werkgroep verkeer in zitting van 28 september 2021 voor advies;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van zitting d.d. 21 oktober 2021 waarbij gunstig advies verleend werd aangaande de uitwerkingsnota mobiliteitsplan;
Overwegende dat op basis van de sneltoets en rekening houdend met de bemerkingen van de projectstuurgroep en het gevoerde participatietraject een ontwerp mobiliteitsplan werd opgemaakt;
Gelet op het gunstig advies van de werkgroep mobiliteit d.d. 5 april 2022;
Overwegende de toelichting, voorafgaand aan de gemeenteraad van 12 mei 2022 aan de raadsleden door de WVI;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van zitting d.d. 19 mei 2022 betreffende de goedkeuring voorlopige vaststelling van het beleidsplan;
Overwegende dat de projectstuurgroep van 07 maart 2023 het beleidsplan heeft overlopen en goedgekeurd;
Schepen Jürgen Deceuninck vraagt om de interlokale weg, die nu loopt via de Iepersestraat - Dadizeelsestraat - Roeselaarsestraat, terug te schalen naar een lokale ontsluitingsweg. Dit is boven ons hoofd gebeurd en strookt niet met de ambities van de gemeente op deze wegen; Vraag aan de gemeenteraad om deze vraag te ondersteunen en om een motivatiebrief te versturen hieromtrent naar de vervoersregioraad.
Stemden voor: 21
Stemden tegen: /
Onthoudingen: /
Het voorstel wordt unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad.
Raadslid Gert-Jan Hovaere vraagt om in contact te blijven met de provincie om verlichting langsheen de stroroute te plaatsen. Tevens de bemerking dat de rode geschilderde vlakken in de fietsstraten heel glad zijn.
Schepen Jürgen Deceuninck meldt dat de rode vlakken zullen verwijderd worden.
Raadslid Ward Gillis vraagt of de maximumsnelheid op de fietslinten zal aangepast worden.
Schepen Jürgen Deceuninck meldt dat dit tevens vermeld werd in de project stuurgroep en dat hij dit idee genegen is;
Schepen Ward Gillis haalt aan dat het jammer is dat de werken in de Geluwestraat uitgesteld werden. In deze legislatuur is niets gedaan i.k.v. het BBF. Tevens de bemerking dat fietsstraten niet de enige oplossing zijn en de vraag om na te gaan of er geen andere oplossingen mogelijk zijn.
Raadslid Ward Gillis merkt op dat het openbaar vervoerplan wordt ingevoerd vanaf 1 juli 2023 en dat het flexvervoer er nog niet is. Het nieuw openbaar vervoerplan is verkeersarmoede en hij betreurt dat de gemeente zich in deze heeft laten rollen.
Raadslid Sigrid Verhaeghe treedt raadslid Ward Gillis bij dat er afbouw gepleegd wordt op het openbaar vervoer. We hebben daar onze belangen niet goed verdedigd.
Art. 1. - De gemeenteraad keurt het mobiliteitsplan goed.
Art. 2. - De gemeenteraad belast het college met uitvoeren van deze beslissing.
Art. 3. - Een afschrift van de beslissing wordt overgemaakt aan de WVI, Baron Ruzettelaan 35 in 8310 Brugge.
Art. 4. - Gezien 4 van de 5 basisprincipes en 2 van de 4 ambities van een interlokale wegen niet stroken met de visie van de gemeente voor de inrichting van de Roeselaarsestraat, beslist de gemeenteraad unaniem om een motivatienota over te maken aan de vervoersregioraad met de vraag om deze interlokale weg door de dorpskern van Moorslede aan te passen naar een lokale ontsluitingsweg.
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het bestuursdecreet van 7 december 2018;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140 000,00 niet);
Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 0200-00/2430000/BESTUUR/GR/0/IP-GEEN (actie GBB-GR);
Overwegende dat in het kader van de opdracht “aankoop wiellader - technische dienst” een bestek met nr. 2023/262 werd opgesteld door de Technische dienst;
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 58 000,00 excl. btw of € 70 180,00 incl. 21% btw;
Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;
Art. 1. - Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2023/262 en de raming voor de opdracht “aankoop wiellader - technische dienst”, opgesteld door de Technische dienst. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 58 000,00 excl. btw of € 70 180,00 incl. 21% btw.
Art. 2. - Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Art. 3. - De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 0200-00/2430000/BESTUUR/GR/0/IP-GEEN (actie GBB-GR).
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 24 juni 2010, 23 mei 2013, 19 mei 2016 en 27 juni 2019, houdende goedkeuring gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en Chiro Mozaïek Moorslede;
Gelet op het verstrijken van de huidige gebruiksovereenkomst op 01 juli 2022;
Overwegende dat het de bedoeling is om opnieuw een periode van 3 jaar te voorzien;
Overwegende dat het noodzakelijk is te beschikken over een goedgekeurde gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en Chiro Mozaïek Moorslede;
Gehoord de schepen voor jeugd in zijn toelichting;
Raadslid Gert-Jan Hovaere vindt dat dit jaarlijks dient voor te komen op de jeugdraad en dat de overeenkomst gedetailleerder moet zijn.
Art. 1. - De raad keurt de gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en Chiro Mozaïek Moorslede goed.
Art. 2. - Afschrift van deze gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en Chiro Mozaïek Moorslede wordt overgemaakt aan Chiro Mozaïek Moorslede.
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 24 juni 2010, 23 mei 2013, 19 mei 2016 en 27 juni 2019, houdende goedkeuring gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KSA St. Maarten Moorslede;
Gelet op het verstrijken van de huidige gebruiksovereenkomst op 01 juli 2022;
Overwegende dat het de bedoeling is om opnieuw een periode van 3 jaar te voorzien;
Overwegende dat het noodzakelijk is te beschikken over een goedgekeurde gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KSA St. Maarten Moorslede;
Gehoord de schepen voor jeugd in zijn toelichting;
Art. 1. - De raad keurt de gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KSA St. Maarten goed.
Art. 2. - Afschrift van deze gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KSA St. Maarten Moorslede wordt overgemaakt aan KSA St. Maarten.
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 24 juni 2010, 23 mei 2013, 19 mei 2016 en 27 juni 2019, houdende goedkeuring gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KLJ Moorslede;
Gelet op het verstrijken van de huidige gebruiksovereenkomst op 01 juli 2022;
Overwegende dat het de bedoeling is om opnieuw een periode van 3 jaar te voorzien;
Overwegende dat het noodzakelijk is te beschikken over een goedgekeurde gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KLJ Moorslede;
Gehoord de schepen voor jeugd in zijn toelichting;
Art. 1. - De raad keurt de gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KLJ Moorslede goed.
Art. 2. - Afschrift van deze gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KLJ Moorslede wordt overgemaakt aan KLJ Moorslede.
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad, in zitting van 24 juni 2010, 23 mei 2013, 19 mei 2016 en 27 juni 2019, houdende goedkeuring gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KSA Plus Moorslede;
Gelet op het verstrijken van de huidige gebruiksovereenkomst op 01 juli 2022;
Overwegende dat het de bedoeling is om opnieuw een periode van 3 jaar te voorzien;
Overwegende dat het noodzakelijk is te beschikken over een goedgekeurde gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KSA Plus Moorslede;
Gehoord de schepen voor jeugd in zijn toelichting;
Art. 1. - De raad keurt de gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KSA Plus Moorslede goed.
Art. 2. - Afschrift van deze gebruiksovereenkomst jeugdcentrum 'De 4link' tussen het gemeentebestuur Moorslede en KSA Plus Moorslede wordt overgemaakt aan KSA Plus Moorslede.
Gelet op het reglement van orde betreffende het goedkeuren van de notulen en het zittingsverslag der vorige vergadering, zijnde 2 maart 2023;
Overwegende dat tijdens de zitting geen opmerkingen gemaakt werden;
De notulen en het zittingsverslag der vorige zitting worden goedgekeurd.
Namens Gemeenteraad,
Kristof Vander Stichele
Algemeen directeur
Pol Verhelle
Voorzitter